Ασθένεια των ούλων: 5 πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε

Παρά τον επιπολασμό της νόσου των ούλων, δεν γνωρίζει κάθε ασθενής τους κινδύνους και τις επιπτώσεις αυτής της πάθησης. Αποκτώντας αρκετές πληροφορίες σχετικά με αυτήν την πάθηση, θα μπορέσετε να λάβετε τα κατάλληλα μέτρα για τον περιορισμό και την πρόληψη της εμφάνισής της.

Σε αυτό το άρθρο, θα μάθετε για τα σημαντικά στοιχεία που πρέπει να γνωρίζουν όλοι για την ασθένεια των ούλων.

Η ασθένεια των ούλων είναι αρκετά ανεξέλεγκτη

Η ασθένεια των ούλων, γνωστή και ως περιοδοντική νόσος, έχει περιγραφεί από πολλούς ειδικούς υγείας ως η «σιωπηλή πάθηση» επειδή τα συμπτώματά της δεν είναι συνήθως εμφανή μέχρι να προχωρήσει η νόσος. Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία από τα Κέντρα Ελέγχου Νοσημάτων, έως και 47 τοις εκατό ενήλικες ηλικίας 30 ετών και άνω έχουν κάποιο είδος ουλίτιδας ηλικίας άνω των 65 ετών και το ποσοστό των ενηλίκων με ουλίτιδα αυξάνεται στα 70.

Η πάθηση είναι πιο διαδεδομένη στους άνδρες παρά στις γυναίκες, με λίγο περισσότερο από το 56 τοις εκατό όλων των περιπτώσεων. Λόγω της επικράτησης αυτής της πάθησης στοματικής υγείας, είναι απαραίτητο να γνωρίζουμε τα αποτελέσματα, τα συμπτώματα και τους τρόπους πρόληψης της νόσου.

Η ασθένεια των ούλων μπορεί να έχει δυσμενείς επιπτώσεις στη γενική υγεία σας

Αν και ο αντίκτυπος της νόσου των ούλων στη στοματική υγεία είναι ορατός, έχει επίσης τις επιπτώσεις της στη γενική σας ευεξία. Πολλές μελέτες έχουν συνδέσει την ασθένεια των ούλων με υψηλότερο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, αναπνευστικών παθήσεων, διαβήτη, εγκεφαλικού και επιπλοκών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Σύμφωνα με την Αμερικανική Ένωση Περιοδοντολογίας, οι επιπτώσεις αυτής της ασθένειας στην υγεία μπορεί να οφείλονται στη σχετική φλεγμονή.

Έρχεται με μερικά προειδοποιητικά σημάδια

Αν και η ασθένεια των ούλων μπορεί να παραμείνει απαρατήρητη για λίγο, μπορείτε να προσέχετε ορισμένα σημεία και συμπτώματα, όπως αιμορραγία ούλων, φλεγμονή των ούλων, υποχώρηση της γραμμής των ούλων, δυσοσμία του στόματος (κακή αναπνοή), ευαισθησία στα δόντια, χαλαρά δόντια, επώδυνη μάσηση και αλλαγές στην ευθυγράμμιση των δοντιών . Εάν έχετε μια οδοντική αποκατάσταση, όπως οδοντοστοιχίες, μπορεί να αρχίσετε να παρατηρείτε ότι εφαρμόζουν πιο χαλαρά.

Η ουλίτιδα επιδεινώνεται από ορισμένους παράγοντες

Για την πρόληψη των περιοδοντικών ασθενειών, πρέπει να γνωρίζετε το επίπεδο κινδύνου για την ασθένεια. Οι ακόλουθοι παράγοντες μπορούν να σας θέσουν σε υψηλότερο κίνδυνο να θέσετε σε κίνδυνο την υγεία των ούλων σας:

Κάπνισμα ή χρήση προϊόντων καπνού
Οικογενειακό ιστορικό παθήσεων των ούλων
Ηλικίας 65 και άνω
Χρόνιο στρες
Τρίξιμο δοντιών (βρουξισμός)
Φάρμακα για ορισμένες παθήσεις (αντικαταθλιπτικά, φάρμακα για την καρδιά, ορισμένα από του στόματος αντισυλληπτικά)
Χρόνιες ασθένειες όπως καρδιαγγειακές παθήσεις, διαβήτης και ρευματοειδής αρθρίτιδα

Αν και αυτοί οι παράγοντες παίζουν κάποιο ρόλο, δεν σημαίνει ότι θα αναπτύξετε ασθένειες των ούλων. Ευτυχώς, μπορείτε να αποτρέψετε την εμφάνισή του λαμβάνοντας συγκεκριμένες προφυλάξεις.

Η ασθένεια των ούλων μπορεί να προληφθεί

Παρά τον επιπολασμό της πάθησης, μπορεί να προληφθεί. Το πιο σημαντικό βήμα από όλα είναι η διατήρηση μιας εξαιρετικής ρουτίνας στοματικής φροντίδας. Αυτό σημαίνει να βουρτσίζετε τα δόντια σας τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα, να χρησιμοποιείτε οδοντικό νήμα και να επισκέπτεστε το οδοντιατρείο για τακτικούς ελέγχους. Θα μπορούσατε επίσης να κάνετε κάποιες αλλαγές στον τρόπο ζωής, όπως η διακοπή του καπνίσματος. Οι βιταμίνες C και D και το ασβέστιο είναι γνωστό ότι ενισχύουν τα δόντια και τα ούλα κατά της περιοδοντίτιδας