Η διάρκεια ζωής της οδοντικής συγκόλλησης εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, συμπεριλαμβανομένης της θέσης του δοντιού και του πόσο καλά ο ασθενής φροντίζει τα δόντια του για μεγάλο χρονικό διάστημα. Με αυτά τα λόγια, υπάρχουν ορισμένες προσδοκίες που μπορούν να έχουν οι ασθενείς όσον αφορά τη διάρκεια της οδοντικής συγκόλλησης.
Τι να περιμένετε μετά την οδοντική συγκόλληση
Η οδοντική συγκόλληση είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να διορθώσετε τσιπς, ρωγμές, λεκέδες δοντιών και κενά μεταξύ των δοντιών και το υλικό μπορεί να διαρκέσει για χρόνια με την κατάλληλη καθημερινή στοματική φροντίδα. Ακολουθεί μια ανασκόπηση του τι είναι η οδοντική συγκόλληση, πόσο καιρό θα διαρκέσει και πώς να φροντίζετε σωστά την οδοντική συγκόλληση σε μακροπρόθεσμη βάση.
Επεξήγηση οδοντικής συγκόλλησης
Η οδοντική συγκόλληση αναφέρεται στην εφαρμογή ενός υλικού χρώματος δοντιού πάνω από ένα δόντι ή σε πολλά δόντια για να διορθωθούν μικρές ατέλειες. Η διαδικασία περιλαμβάνει τον καθαρισμό του οδοντικού σμάλτου, τη στρατηγική συγκόλληση της σύνθετης ρητίνης στο δόντι και τη σκλήρυνση του υλικού με ειδικό φως. Η συγκόλληση συγκρίνεται συχνά με τους καπλαμάδες, αν και η συγκόλληση είναι συνήθως λιγότερο επεμβατική και πιο προσιτή από τη θεραπεία με καπλαμά.
Η διάρκεια ζωής της οδοντικής συγκόλλησης
Κατά μέσο όρο, η οδοντική συγκόλληση διαρκεί από πέντε έως 10 χρόνια. Η αναμενόμενη διάρκεια ζωής της οδοντικής συγκόλλησης είναι μάλλον μεγάλη, επειδή υπάρχουν πολλοί παράγοντες που μπορούν να την επηρεάσουν. Οι ασθενείς που φροντίζουν τα δόντια τους σωστά (βλ. παρακάτω) βλέπουν, κατά μέσο όρο, πολύ καλύτερη μακροζωία από το συγκολλητικό υλικό. Άλλοι παράγοντες που μπορεί να παίξουν ρόλο στη διάρκεια της οδοντικής συγκόλλησης περιλαμβάνουν τη θέση του δοντιού και την ποσότητα του συγκολλητικού υλικού που εφαρμόζεται.
Πώς να κάνετε το οδοντικό δέσιμο να διαρκεί περισσότερο
Οι ασθενείς θα πρέπει να εφαρμόζουν καλή στοματική υγιεινή όταν προσπαθούν να αξιοποιήσουν στο έπακρο το συγκολλητικό υλικό. Αυτό θα πρέπει να περιλαμβάνει το βούρτσισμα, το νήμα και τη χρήση στοματικών πλύσεων τακτικά. Επιπλέον, η προστασία των δοντιών από τραυματισμό είναι επίσης απαραίτητη. Πολλοί που καταστρέφουν πρόωρα το συγκολλητικό υλικό παίρνουν τσιπς και ρωγμές, που μπορεί να προκύψουν λόγω χτυπήματος στο στόμα, ως αποτέλεσμα του νυχτερινού τριξίματος των δοντιών ή με το δάγκωμα σκληρών τροφών. Φροντίστε να φοράτε στοματικό προστατευτικό ενώ παίζετε αθλήματα επαφής και μιλήστε με τον οδοντίατρό σας για τη θεραπεία του βρουξισμού, εάν το τρίξιμο των δοντιών τη νύχτα είναι ανησυχητικό.
Πότε να επισκεφτείτε έναν οδοντίατρο για οδοντική συγκόλληση
Η οδοντική συγκόλληση μπορεί να διορθώσει μια σειρά από προβλήματα οδοντικής εμφάνισης και στοματικής υγείας. Πιο συγκεκριμένα, οι οδοντίατροι συστήνουν συχνά οδοντική συγκόλληση για να διορθωθούν οι ακόλουθες ανησυχίες:
Τσιπ και ρωγμές
Σοβαροί λεκέδες στα δόντια
Κοντά δόντια
Κενά μεταξύ των δοντιών
Δυσμορφωμένα δόντια
Όποιος δεν είναι ευχαριστημένος με το χαμόγελό του λόγω ατέλειας ή παλεύει με συμπτώματα ανησυχίας για τη στοματική υγεία λόγω βλάβης των δοντιών θα πρέπει να μιλήσει με έναν οδοντίατρο για να καθορίσει εάν η οδοντική συγκόλληση είναι η κατάλληλη θεραπευτική επιλογή.