Τα φάρμακα επηρεάζουν την υγεία των δοντιών;

Πολλά φάρμακα έχουν αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία των δοντιών σας. Εκτός από τα συνταγογραφούμενα και μη συνταγογραφούμενα φάρμακα, οι βιταμίνες, τα μέταλλα και τα φυτικά συμπληρώματα μπορούν να προκαλέσουν οδοντικά προβλήματα όπως φλεγμονή των ούλων, ξηροστομία, αλλαγές στη γεύση και απώλεια οστικής μάζας.

Ξηροστομία

Το σάλιο βοηθά στον καθαρισμό του στόματός σας, αλλά όταν αλλάξει η ροή του και το στόμα σας στεγνώσει, είναι πιθανό να αναπτυχθούν μολύνσεις των ούλων και τερηδόνα.

Τα κοινά φάρμακα που ευθύνονται για την ξηροστομία περιλαμβάνουν:

Αποσυμφορητικά
Αντιισταμινικά
Φάρμακα για την υψηλή αρτηριακή πίεση
Παυσίπονα
Ηρεμιστικά
Αντικαταθλιπτικά
Αντιόξινα
Φάρμακα για τη νόσο του Πάρκινσον

Εάν εμφανίσετε ξηροστομία λόγω της φαρμακευτικής αγωγής σας, μπορείτε να μιλήσετε με το γιατρό σας σχετικά με την εύρεση ενός διαφορετικού φαρμάκου που μπορεί να μην έχει την παρενέργεια. Εάν αυτή η επιλογή δεν είναι άμεσα δυνατή, μπορείτε να αυξήσετε την πρόσληψη νερού ή υγρών ή να δοκιμάσετε προϊόντα τεχνητού σάλιου για να μειώσετε την ξηρότητα.

Μη φυσιολογική αιμορραγία

Τα αντιπηκτικά και οι ασπιρίνες ανήκουν στην κατηγορία των φαρμάκων που ονομάζονται αραιωτικά του αίματος και μειώνουν την πήξη του αίματος. Αν και είναι ευεργετικά για την αποφυγή καρδιακών προσβολών και εγκεφαλικών, μπορούν να ξεκινήσουν αιμορραγία των ούλων, συνήθως κατά τη διάρκεια χειρουργικής επέμβασης στο στόμα.

Εάν έχετε ένα ραντεβού με τον οδοντίατρο, βεβαιωθείτε ότι έχετε ενημερώσει τον οδοντίατρό σας για τυχόν φάρμακα που χρησιμοποιείτε, ώστε να λάβει τα απαραίτητα μέτρα για την ανακούφιση της αιμορραγίας. Επίσης, σκεφτείτε να χρησιμοποιήσετε μια οδοντόβουρτσα με μαλακές τρίχες και να είστε ήπιοι κατά τη χρήση οδοντικού νήματος για να αποτρέψετε την αιμορραγία των ούλων.

Αλλαγές γεύσης

Ορισμένα φάρμακα μπορεί να κάνουν το στόμα σας πικρή ή μεταλλική γεύση. Σε ορισμένες περιπτώσεις, τα φάρμακα μπορεί να αλλάξουν τη γεύση ορισμένων γευμάτων.

Εάν βρίσκετε αυτή την παρενέργεια αφόρητη, μιλήστε με το γιατρό σας σχετικά με την αλλαγή του φαρμάκου.

Αντιδράσεις μαλακών ιστών

Οι μαλακοί ιστοί στο στόμα σας μπορεί να αναπτύξουν πληγές, φλεγμονές και αποχρωματισμό λόγω συνταγογραφούμενων φαρμάκων όπως ανοσοκατασταλτικούς παράγοντες, από του στόματος αντισυλληπτικά και φάρμακα για την αρτηριακή πίεση.

Εάν αντιμετωπίζετε αντιδράσεις μαλακών ιστών, ενημερώστε τον οδοντίατρό σας για να μάθετε ποια θεραπεία οδοντιατρικής φροντίδας θα βοηθήσει στην ανακούφιση του πόνου.

Διεύρυνση ούλων

Γνωστή και ως υπερανάπτυξη των ούλων, τα πρησμένα ούλα συμβαίνουν λόγω ανοσοκατασταλτικών φαρμάκων, αντισπασμωδικών φαρμάκων και αναστολέων διαύλων ασβεστίου. Εάν παίρνετε κάποιο από αυτά τα φάρμακα, πρέπει να είστε προσεκτικοί όταν χρησιμοποιείτε οδοντικό νήμα και βούρτσισμα. Μιλήστε με τον οδοντίατρό σας για να λάβετε τις κατάλληλες οδηγίες.

Κίνδυνος τερηδόνας

Ορισμένα φάρμακα όπως οι αντιμυκητιασικοί παράγοντες, τα αντιόξινα, τα φάρμακα για τον βήχα και οι βιταμίνες περιέχουν ζάχαρη που μπορεί να προκαλέσουν τερηδόνα.

Εδώ είναι τι μπορείτε να κάνετε…

• Λάβετε φάρμακα σε μορφή δισκίου
• Μην παίρνετε το φάρμακο πριν τον ύπνο
• Λαμβάνετε τα φάρμακα ενώ τρώτε
• Βουρτσίστε με φθοριούχο οδοντόκρεμα ή δοκιμάστε τσίχλα χωρίς ζάχαρη
• Αναζητήστε προληπτική οδοντιατρική φροντίδα

Αποχρωματισμός δοντιών και ούλων

Ορισμένα φάρμακα μπορούν να αλλάξουν την εμφάνιση των ούλων ή των δοντιών σας. Η μινοκυκλίνη μπορεί να προκαλέσει μαύρο λεκέ στα δόντια σας και σκούρο αποχρωματισμό στα ούλα σας. Η χλωρεξιδίνη (χρησιμοποιείται για την ασθένεια των ούλων) προκαλεί επίσης λεκέδες στα δόντια.

Εάν παρατηρήσετε αποχρωματισμό, σκεφτείτε να ρωτήσετε τον οδοντίατρό σας σχετικά με τις επιλογές λεύκανσης των δοντιών που θα μπορούσαν να σας βοηθήσουν.

Απώλεια οστών

Φάρμακα όπως τα κορτικοστεροειδή μπορούν να υποβαθμίσουν το οστό που στηρίζει τα δόντια σας. Η χρήση διφωσφονικών (που χρησιμοποιείται για την οστεοπόρωση) μπορεί να προκαλέσει οστεονέκρωση του οστού της γνάθου, η οποία καταστρέφει το οστό της γνάθου.

Στην περίπτωση της οστεονέκρωσης, ο οδοντίατρος μπορεί να συστήσει μη στεροειδές αντιφλεγμονώδες φάρμακο ή αντιβιοτικό για να αντιστρέψει τυχόν απώλεια οστικής μάζας.