Ένας γενικός οδοντίατρος μπορεί να ανακουφίσει τον πονόδοντο μετά από μια σωστή αξιολόγηση. Αυτός ο τύπος οδοντικού προβλήματος συχνά συνοδεύεται από οίδημα. Μπορεί ακόμη και να εμφανιστεί με ημικρανία, πυρετό ή πόνο στο αυτί. Ο πόνος των δοντιών χρειάζεται άμεση θεραπεία. Εδώ είναι οι λεπτομέρειες για το τι μπορεί να κάνει ένας γενικός οδοντίατρος για έναν πονόδοντο.
Ενδελεχής οδοντιατρική εξέταση
Κάθε πονόδοντος είναι διαφορετικός. Γι’ αυτό ο γενικός οδοντίατρος θα αντιμετωπίσει το καθένα με βάση την κύρια αιτία του. Ορισμένοι πόνοι προκύπτουν από μικρό ερεθισμό. Άλλα αφορούν προβλήματα νεύρων.
Ο οδοντίατρος θα κάνει πρώτα μια φυσική οδοντιατρική εξέταση για να αξιολογήσει το δόντι. Η παραγγελία οδοντιατρικών ακτινογραφιών θα σας βοηθήσει να προσδιορίσετε εάν υπάρχουν κρυφές αιτίες που πρέπει να λάβετε υπόψη. Ρωτώντας τον ασθενή για οποιαδήποτε τρέχουσα ιατρική κατάσταση ή φαρμακευτική αγωγή μπορεί να βοηθήσει στη διαμόρφωση της διάγνωσης. Μόνο τότε ο γενικός οδοντίατρος θα ξεκινήσει τη θεραπεία.
Οδοντικό σφράγισμα
Ο γενικός οδοντίατρος θα τρυπήσει το χαλασμένο δόντι εάν υπάρχει ήδη σχηματισμός κοιλότητας. Θα ακολουθήσει η τοποθέτηση οδοντικών σφραγισμάτων στις τρύπες. Ένα φως πολυμερισμού θα σκληρύνει τα γεμίσματα και θα τα κρατήσει στη θέση τους. Θα ακολουθήσει διαμόρφωση και γυάλισμα των γεμίσεων. Αυτό θα εξασφαλίσει ένα άνετο δάγκωμα. Θα βοηθήσει επίσης τα σφραγίσματα να συνδυάζονται καλά με την οδοντική δομή.
Θεραπεία με φθόριο
Τρύπες ή κοιλότητες δημιουργούνται όταν επιδεινώνεται η τερηδόνα. Τα παγιδευμένα σωματίδια τροφής στις τρύπες προκαλούν πόνο. Η θεραπεία με φθόριο από έναν γενικό οδοντίατρο μπορεί να αναστρέψει τη βλάβη που προκύπτει από την τερηδόνα στα αρχικά της στάδια. Αυτό το φυσικό στοιχείο μπορεί να επιδιορθώσει το σμάλτο. Μπορεί ακόμη και να προστατεύσει τα δόντια καθιστώντας τα πιο ανθεκτικά στην κοιλότητα.
Εξαγωγή δοντιών
Σοβαρή τερηδόνα ή βλάβη μπορεί να φτάσει στα βαθύτερα σημεία του δοντιού. Ο γενικός οδοντίατρος θα αξιολογήσει το δόντι εάν η βλάβη ή η μόλυνση έχει υπερβεί τη γραμμή των ούλων. Οι επισκευές μπορεί να μην είναι πια αρκετές. Η αφαίρεση του δοντιού θα βοηθήσει να σταματήσει η εξάπλωση της μόλυνσης και ο πόνος. Η συζήτηση πιθανών τύπων αντικατάστασης δοντιών μπορεί να βοηθήσει τον ασθενή να αποφασίσει ποιος ταιριάζει περισσότερο στο άτομο.
Ριζικό κανάλι
Ο στόχος αυτής της θεραπείας είναι να διατηρήσει ανέπαφη την οδοντική δομή. Η αφαίρεση του μολυσμένου ή κατεστραμμένου πολφού θα ακολουθήσει αφού γίνει ένα άνοιγμα στο δόντι. Ο καθαρισμός, η απολύμανση και το στέγνωμα του θαλάμου πολτού θα ακολουθήσει. Ο γενικός οδοντίατρος θα γεμίσει τον θάλαμο με γουταπέρκα, η οποία θα σταθεροποιήσει το δόντι. Η τοποθέτηση μιας προσαρμοσμένης οδοντικής στεφάνης πάνω από το θεραπευμένο δόντι θα το προστατεύσει και θα το ενισχύσει.
Πρόληψη πονόδοντου
Αυτή η κατάσταση μπορεί να συμβεί σε οποιονδήποτε ανά πάσα στιγμή. Η οδοντική βλάβη προκαλεί πόνο, ο οποίος διαφέρει σε βαρύτητα. Η διακοπή του πόνου είναι προτεραιότητα. Η απόρριψή του θα επιτρέψει την επιδείνωση της ζημιάς. Ο ιδανικός τρόπος για την πρόληψη της οδοντικής βλάβης είναι η φροντίδα των δοντιών κάποιου. Ακολουθούν μερικές συμβουλές για το πώς να κρατήσετε μακριά τους πονόδοντους:
Πίνετε περισσότερο νερό για να ρυθμίσετε τα βακτηριακά οξέα στο στόμα. Πάρτε επίσης μη όξινα τρόφιμα.
Χρησιμοποιήστε οδοντικό νήμα κάθε μέρα για να απαλλαγείτε από την πλάκα και τα σωματίδια τροφής ανάμεσα στα δόντια.
Η επίσκεψη στον οδοντίατρο κάθε έξι μήνες θα επιτρέψει στον ασθενή να κάνει επαγγελματικό οδοντικό καθαρισμό. Ο γενικός οδοντίατρος θα χρησιμοποιήσει πιο προηγμένα εργαλεία με νήμα, ζυγαριά και βούρτσισμα.
Το βούρτσισμα για δύο λεπτά, δύο φορές την ημέρα, χρησιμοποιώντας μια οδοντόβουρτσα με μαλακές τρίχες και οδοντόκρεμα με φθόριο, μπορεί να αφαιρέσει τα σωματίδια τροφής και την πλάκα.
Περιορίστε την πρόσληψη ζάχαρης. Αυτό θα αποτρέψει τα βακτήρια από το να γλεντήσουν και να απελευθερώσουν οξέα που καταστρέφουν το σμάλτο.
Μειώστε την πρόσληψη όξινων ποτών και τροφών.
Παροχή ανακούφισης από τον πόνο
Ο γενικός οδοντίατρος μπορεί να συνταγογραφήσει αναλγητικά που μπορούν να μειώσουν τον πόνο. Πολλά σκευάσματα μπορούν να στοχεύουν σε διαφορετικά επίπεδα πόνου στα δόντια. Τα οπιοειδή αναλγητικά χρειάζονται ιατρική συνταγή για τη θεραπεία του μέτριου έως έντονου πόνου. Τα μη οπιοειδή αναλγητικά μπορούν να θεραπεύσουν μέτριο πόνο στα δόντια ακόμη και χωρίς ιατρική συνταγή. Η διαφορά είναι ότι τα μη οπιοειδή αναλγητικά δεν προκαλούν εθισμό.
Αιτίες πονόδοντου
Κάθε δόντι περιέχει έναν οδοντικό πολτό που συγκρατεί τα αιμοφόρα αγγεία και τα νεύρα, καθώς και τους συνδετικούς ιστούς. Η πίεση και ο πόνος μπορεί να ξεκινήσουν όταν υπάρχει ερεθισμός στον πολτό. Ο γενικός οδοντίατρος θα καθορίσει την κύρια αιτία του πόνου των δοντιών. Παρακάτω είναι οι συνήθεις ένοχοι:
Ευαίσθητα δόντια
Φθορά των δοντιών
Σφίξιμο γνάθων και τρίξιμο των δοντιών
Ασθένεια των ούλων
Οδοντικό κάταγμα
Φλεγμονή του πολφού των δοντιών
Κρουστικό δόντι
Απόστημα